Mijn droom

Mijn droom

Het begin

Twee-en-een-half jaar geleden stortte in Bangladesh een groot gebouw met textielfabrieken in. Veel arbeiders die voor slechts 20 cent per uur onder extreem gevaarlijke werkomstandigheden werkten vonden de dood.

Ik volgde een discussieprogramma over de consument die kleding koopt ver onder de minimale kostprijs en dus door zijn keuzes medeverantwoordelijk is! Ik voelde me aangesproken, maar ook vroeg ik me af hoe reëel dit nu werkelijk was!

De presentator stelde precies die vraag aan een activiste voor eerlijke kleding, hij wilde weten hoe de consument dan zijn verantwoordelijkheid op kon pakken, behalve door voor de zekerheid maar flink duurdere kleding te kopen. Daar kwam geen duidelijk antwoord op wat mij betreft, en dus bleef ik zitten met die vraag:”Hoe kan ik mijn verantwoordelijkheid nemen, waar haal ik de juiste informatie vandaan?”

verantwoordelijk

In de maanden daarna viel het me steeds weer op; allerlei appél werd gedaan op mijn verantwoordelijkheid als consument en kiezer. Ik blijk veel invloed te hebben op de wereld, maar ik word geleid door impulsen zoals prijs, smaak en charisma, niet door feiten!

“Interesseren die feiten me niet?”, vroeg ik me af. Ben ik te lui om mijn verantwoordelijkheid te nemen, of speelt er ook het probleem dat ik niet alles zelf kan uitzoeken in deze complexe wereld?

Het idee

Daarmee ontstond het idee om via internet mensen gezamenlijk door argumentering de mogelijkheid te geven om informatie te controleren op hun betrouwbaarheid.

Allerlei beweringen van politici, de advertentie-industrie maar ook van critici en activisten kunnen met gezamenlijke kennis en inzicht doorgelicht worden als mensen effectief kunnen discussiëren via het internet!

Ik ging aan de slag met analyseren wat er nodig is voor zo’n online discussie, en raakte gefascineerd door de duidelijke structuur die in de basis in elke discussie schuilgaat. De beknopte manier van weergeven van argumenten en beweringen uit de theorie van het debat bleek heel geschikt voor een online variant!

Ik ontwikkelde een datamodel die deze discussies zou kunnen bevatten, en ik dacht veel na over de
gebruikersvriendelijkheid omdat ik online discussie zo toegankelijk mogelijk wilde maken.

Reacties

magnetron

De mensen om me heen bleken zeer vaak bijzonder enthousiast over het idee. De één zag er een
model in om discussies over de juiste zorgverlening per patiënt vast te leggen, de ander een manier om samenwerking binnen het wetenschappelijk onderzoek te vergroten.  Weer iemand anders constateerde enthousiast dat journalistiek onderzoek hier veel baat bij zou hebben. Dat bevestigde mijn gevoel dat dit idee in een behoefte voorziet.

Mijn droom

Mijn droom is dat ik met mijn idee een bijdrage kan leveren aan een wereld waarin mensen makkelijker de gevolgen van hun keuzes kunnen overzien, en waarbij bedrijven eerlijker informatie gaan geven, omdat misleiding veel zichtbaarder wordt.

Deel je deze droom? Zeg dan een klein bedrag toe voor de verwezenlijking van dit idee via kickstarter, je krijgt er een unieke beloning naar keuze voor terug!

Deel ook deze blog op je favoriete sociale media, zodat iedereen kan meedelen in mijn droom!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *